Officiële Seiko Boutique
Gratis verzending
2 jaar garantie
Gratis retourneren

 

 

55 jaar Seiko duikershorloges wordt gevierd met Prospex her-creaties van drie legendarische modellen

Drie her-creaties waarin erfgoed en evolutie zijn gecombineerd

55 jaar geleden introduceerde Seiko Japan's eerste duikershorloge ooit. Niet zomaar een duikershorloge, maar een 150m WR 'Diver' met een automaatkaliber die zijn grote betrouwbaarheid bewees tijdens de extreem zware Japanese Antarctic Expedition van 1966 tot 1969. In de jaren die volgden creëerde Seiko talloze vernieuwende duikershorloges die zowel door professionele duikers als onderwateravonturiers hooglijk werden gewaardeerd vanwege de hoge kwaliteit en betrouwbaarheid.

Drie van de opvallendste mijlpalen tijdens het Seiko's eerste decennium als Diver-fabrikant, zijn, om het 55-jarig jubileum van Seiko's eerste duikershorloge extra luister bij te zetten, nu opnieuw tot leven gebracht in schitterende her-creaties. Ze vormen een nieuw hoogtepunt in de Prospex-collectie, die anno nu het synoniem is voor excellente horloges die op het lijf zijn geschreven van veeleisende sportliefhebbers en avonturiers.

Grensverleggende duikershorloges, 1965-1975

De trots vanwege het horloge dat het genadeloze omstandigheden op Antarctica succesvol het hoofd bood, maakte bij Seiko's ontwerpers al snel plaats voor de ambitie om volledig tegemoet te komen aan de wensen van professionele duikers. Dat leidde in 1968 tot de creatie van Seiko's eerste Diver met een 10-beat automaatkaliber en 300m WR. Het horloge werd onder andere een belangrijk hulpmiddel voor de eerste Japanse alpinist die Mount Everest wist te bedwingen. De grote voldoening van Seiko's ingenieurs werd echter nog hetzelfde jaar een tikje overschaduwd door een brief van een professionele duiker. Deze duiker meldde op berustende toon dat er nog steeds geen duikershorloge bestond dat bestand was tegen de dagelijkse omstandigheden waarin hij als verzadigingsduiker moest werken.

Het Seiko-team nam de duikershandschoen op, waarbij men zich al snel realiseerde dat er niets minder dan een technische revolutie nodig was om een duikershorloge te bouwen dat daadwerkelijk 'professional' mocht worden genoemd. Na 7 jaar van diepgaand onderzoek was het in 1975 eindelijk zo ver: Seiko was in staat om een 600m WR Diver te produceren die de grenzen verder wist te verleggen dan enig ander horloge in de geschiedenis. Het had een titanium kast uit één stuk met externe bescherming. Het maakte gebruik van een speciaal ontwikkelde L-vormige pakking om het ondoordringbaar voor helium te maken, zonder dat er een helium ventiel nodig was. Het was uitgerust met een zogenaamde 'accordeon-band' die het horloge onder alle drukomstandigheden precies op zijn plek om de pols wist te houden. Dit unieke horloge veranderde het landschap onder water voor altijd. Het leverde de betrouwbaarheid en afleesbaarheid waarnaar de professionele duikerswereld op zoek was. Maar ook niet-professionele onderwateravonturiers werden geraakt door het horloge. De bijzondere constructie en vormgeving van de kast maakten het horloge immens populair bij fans wereldwijd en bezorgde het de bijnaam 'TUNA'.

Drie historische Seiko duikershorloges: v.l.n.r. 1968 Hi-beat Diver’s 300m, 1965 62MAS 150m, 1975 Professional Diver’s 600m

 

Ever-Brilliant Staal by Seiko: ‘s werelds krachtigste corrosiebestendige staal is ideaal voor gebruik in de diepzee.

De kast van de 1965 her-creatie is gemaakt van een nieuwe staalsoort

Hoewel herkenbaar geïnspireerd door het oorspronkelijke ontwerp, zijn deze drie her-creaties qua specificaties en uitvoering volledig aangepast aan de eisen van deze tijd. Eén van de verbeteringen is het gebruik van Seiko's 'Ever-Brilliant Staal', een nieuwe stainless steel-soort die beter tegen corrosie bestand is dan het staal dat tegenwoordig in de meeste high-end horloges* wordt gebruikt. Ever-Brilliant Staal geeft de horloges dankzij de extreem heldere tint ook een unieke uitstraling. Het is voor het eerst** dat deze staalsoort in de horloge-industrie wordt gebruikt: in de kasten van de 1965 en 1968 her-creaties, en in de bezel van de 1975 her-creatie (waarvan de kast net als bij het origineel van titanium is gemaakt). Dit materiaal is uitgebreid getest en toegepast in maritieme constructies en schepen om de invloed van roest in chloorrijke omgevingen (zoals zeewater) in te dammen. Het was een enorme uitdaging om het materiaal in horlogekasten toe te passen. Maar dankzij de ervaring en de innovatieve technieken van het Seiko-team werden alle hindernissen met succes genomen, waardoor de duurzaamheid van deze horloges naar een nieuw, hoger niveau kon worden getild.

De 1965 en 1968 her-creaties worden aangedreven door het Hi-beat 8L55 kaliber; de 1975 her-creatie door het 8L35 kaliber. Beide uurwerken zijn specifiek ontworpen voor duikershorloges en worden geassembleerd in de Shizukuishi Watch Studio. Alle drie de creaties zijn voorzien van een anti-reflectie coating aan de binnenzijde van het saffierglas. De 1975 her-creatie heeft - met dank aan de wijzerplaat van puur staal - een verbeterde anti-magnetische weerstand van 40.000 a/m.

*Dit stainless steel heeft een PREN-waarde (Pitting Resistance Equivalent Number) die 1,7 keer hoger is dan de PREN-waarde van staal dat wordt gebruikt in de meeste high-end horloges. PREN is een algemeen geaccepteerde standaard om de weerstand tegen corrosie te meten.
**Sinds december 2019, gebaseerd op onderzoek door Seiko.

 

Ontwerpen waarin mysterie en schoonheid van de diepzee zijn vastgelegd

De drie her-creaties delen dezelfde blauwgrijze wijzerplaat waarin de pracht van de zee wordt weerspiegeld. De wijzerplaat verwijst daarbij ook naar de mogelijkheid om op grote diepte actief te zijn; daar waar door de diepte de intensiteit van het oceaanblauw wordt gedimd tot prachtige grijstinten. Een mysterieus lichtspel dat in subtiele gradaties wordt weergegeven.

 

De wijzerplaten zijn een ode aan de pracht en het mysterie van de diepzee

De wijzerplaten zijn een ode aan de pracht en het mysterie van de diepzee

Ook de horlogebanden verwijzen met trots naar de originele versies, waarbij zowel kleur als materiaal geheel van deze tijd zijn. De rubberband met een stofachtige structuur van de 62MAS uit 1965 is gereproduceerd in siliconen voor meer sterkte en comfort. De 1968 her-creatie is ook uitgerust met een siliconenband en vertoont hetzelfde piramidepatroon als zijn voorganger. De 1975 professional Diver’s hercreatie is uitgerust met de karakteristieke ‘accordeonband’.

 

Alle her-creaties worden geproduceerd in een gelimiteerde oplage van 1.100 exemplaren. De 1965, 1968 en 1975 her-creaties worden respectievelijk geïntroduceerd in juli, augustus en september 2020.

 

Een speciale herdenkingsbox die alle drie de her-creaties bevat (plus extra zwarte banden) is beschikbaar vanaf mei 2020. Er worden slechts 100 sets uitgegeven.

 

Nieuwe eigentijdse herinterpretatie van de 62MAS

 

In aanvulling op de limited edition-trilogie zal het 55-jarig jubileum van Seiko's eerste duikershorloge ook worden gevierd met de uitgave van een volledig stainless steel herinterpretatie. Deze nieuwe versie valt op door het slanke profiel en een laag zwaartepunt, waardoor het horloge ook op de smallere pols comfortabel kan worden gedragen. Het is voorzien van dezelfde speciale 55th Anniversary blauwgrijze wijzerplaat als de drie limited editions. Waarbij er kan worden gekozen uit een stalen band of een siliconen band. Deze bijzondere 62MAS-versie is uitgerust met het 6R35 kaliber met een gangreserve van 70 uur. Seiko zal vanaf juni 2020 maximaal 5.500 exemplaren op de markt brengen.

Seiko duikershorloges 55th Anniversary Limited Editions

 

SLA037

SLA037

De 1965 Diver’s her-creatie

Kaliber 8L55
Automaat
Tikgetal: 36.000 per uur (10 beats per seconde)
Energiereserve: 55 uur
37 jewels

 

Specificaties

Kast van Ever-Brilliant Staal
Dual-curved saffierglas met anti-reflectie coating aan de binnenzijde
Schroefkroon, Schroefdeksel
LumiBrite op de wijzers en index
200m WR duiker
Magnetische resistentie: 4,800 A/m
Diameter 39.9mm, Dikte: 14.7mm
Siliconen band


Adviesverkoopprijs: € 6.500,-
Limited Edition: 1.100 stuks wereldwijd

SLA039

SLA039

De 1968 Professional Diver’s 300m her-creatie

Kaliber 8L55
Automaat
Tikgetal: 36.000 per uur (10 beats per seconde)
Energiereserve: 55 uur
37 jewels

 

Specificaties

Kast van Ever-Brilliant Staal
Dual-curved saffierglas met anti-reflectie coating aan de binnenzijde
LumiBrite op de wijzers en index
300m WR verzadigingsduiker
Magnetische resistentie: 4,800 A/m
Diameter: 44.8mm, Dikte: 15.7mm
Siliconen band

Adviesverkoopprijs: € 7.000,-
Limited Edition: 1.100 stuks wereldwijd

SLA041

SLA041

De 1975 Professional Diver’s 600m her-creatie

Kaliber 8L35
Automaat
Tikgetal: 28,800 per uur (8 beats per seconde)
Energiereserve: 50 uur
26 jewels

Specificaties

Titanium binnenkast (super hard coating) met Ever-Brilliant Staal bezel
Saffierglas
LumiBrite op de wijzers en index
1000m WR verzadigingsduiker
Magnetische resistentie: 40,000 A/m
Diameter 52.4mm, Dikte: 17.2mm
Siliconen band


Adviesverkoopprijs: € 4.500,-
Limited Edition: 1.100 stuks wereldwijd

SPB149

SPB149

1965 Diver’s Moderne herinterpretatie

Kaliber 6R35
Automaat
Tikgetal: 21,600 per uur (6 beats per seconde)
Energiereserve: 70 uur
24 jewels

Specificaties

Stainless steel kast en bracelet met super-hard coating
Gebogen saffierglas met anti-reflectie coating
Schroefkroon, Schroefdeksel 
LumiBrite op de wijzers en index
200m WR duiker
Magnetische resistentie: 4,800 A/m
Diameter 40.5mm, Dikte: 13.2mm
Stainless steel bracelet met vouwsluiting met drukker, veiligheidsklepje en verlengstuk
Er wordt een siliconen band meegeleverd

Adviesverkoopprijs: € 1.350,-
Limited Edition: 5.500 stuks wereldwijd