Officiële Seiko Boutique
Gratis verzending
2 jaar garantie
Gratis retourneren

Presage huldigt Japans vakmanschap met porselein uit Arita.

De Presage Arita Porcelain Dial. Opnieuw een hoogtepunt van Japans kunstenaarschap

 

In slechts een paar jaar tijd wist Presage het hart van horlogeliefhebbers wereldwijd te winnen. Dat gebeurde met een horlogecollectie waarin Seiko’s traditionele horlogemakerkwaliteiten werd gecombineerd met wijzerplaten waarin het nec plus ultra van Japans vakmanschap - van emaille tot Urushi lak - tot bloei kwam.

En nu brengt Presage een andere expressie uit het rijke palet van Japans cultureel erfgoed tot leven in een series van twee automatische horloges met wijzerplaten die bijzonder fraai zijn afgewerkt met porselein uit Arita. Een stad die al meer dan 400 jaar de bakermat van porselein in Japan is.

 

De essentie van Arita porselein is zichtbaar in de intrigerende kleur van de wijzerplaten, wit met een vleugje blauw, de kleur van het allereerste in Arita gemaakte porselein. De wijzerplaten, die in Arita zelf zijn vervaardigd, dragen de signatuur van het allerfijnste porselein met een ongekend rijke structuur en diepte.

 

Arita porselein. Traditioneel ambacht en moderne technieken

Arita is een klein stadje op Kyushu, het op twee na grootste eiland in het zuidwesten van Japan. Het kwam tot bloei in de 17e eeuw dankzij de ontdekking van klei die uitermate geschikt was voor het vervaardigen van porselein. De producten uit Arita behoorden, vanwege het zeer hoge niveau van kwaliteit en artisticiteit, al snel tot de meest gewilde (en hoogst geprijsde) porseleinen kunstwerken van Japan.

Binnen een generatie maakte Arita porselein – dat ook bekend werd als ‘Imari ware’, genoemd naar de haven vanwaar het werd verscheept – ook naam buiten Japan. Eerst in Europa en later over de hele wereld nadat Japan in de 19e eeuw de deuren voor de internationale handel opende. Anno nu is Arita porselein nog steeds hoog geprijsd en in het stadje van 20.000 inwoners gedijen dan ook veel porseleinmakers die voor een rijke schakering aan unieke en kunstzinnige Japanse producten borg staan.

 

Het zal niemand verbazen dat Arita porselein een logische keuze is voor de wijzerplaten van een Presage collectie. Maar het Presage team vroeg zich af of ze voor 100% zeker konden zijn van de duurzaamheid en sterkte van het materiaal. Het antwoord kwam drie jaar geleden met de ontwikkeling van een nieuw soort Arita porselein. Dit nieuwe porselein is meer dan 4 keer harder, en heeft zowel de sterkte als de flexibiliteit die nodig is voor een Presage wijzerplaat.

 

De nieuwe porseleinen Presage wijzerplaten worden gemaakt bij een zeer ervaren manufactuur (anno 1830), door een speciaal team van vakmensen onder het strenge toezicht van meestervakman Hiroyuki Hashiguchi. Hij en zijn team zijn de afgelopen jaren bezig geweest om de allermooiste wijzerplaten voor Presage te ontwikkelen.

Mallen met wijzerplaten voor de eerste verhitting

Mallen met wijzerplaten voor de eerste verhitting

Porseleinmeester Hiroyuki Hashiguchi in zijn studio

Porseleinmeester Hiroyuki Hashiguchi in zijn studio

Een gelaagd productieproces

Het produceren van de wijzerplaten vraagt om een uitdagende combinatie van vakkennis, behendigheid, geduld en kunstenaarschap. Het basismateriaal gaat in een speciale mal die de wijzerplaten diepte geeft. Dit geldt met name voor de versie waarin de gangreserve indicator extra diep in de wijzerplaat verzonken ligt. De wijzerplaten worden vervolgens gedroogd en voor de eerste keer verhit tot 1300 graden Celsius om het materiaal te harden en te witten. Hashiguchi en zijn vakmensen brengen dan handmatig het glazuur aan van de index, waarna de wijzerplaten opnieuw worden verhit. Dit keer gebeurt dat om het glazuur met het porselein te ‘verlijmen’. Het is bij dit proces dat het materiaal de diepe en rijke uitstraling van wit met een vleugje blauw krijgt. Hierna wordt het raampje voor de datumaanduiding met laser uitgesneden (model SPB095J1). En volgt een laatste verhittingsronde om de door het laseren ontstane oneffenheden glad te strijken.

Eén visie, twee interpretaties (waarvan één met een nieuw extended power reserve kaliber)

Deze nieuwe Presage series bevat twee designinterpretaties. Beide worden aangedreven door het krachtige 6R kaliber. Model SPB093J1 biedt kaliber 6R27, met de gangreserve indicator op de 9-uur positie en de datumaanduiding op 6 uur. Model SPB095J1 is voorzien van een geheel nieuw kaliber, 6R35, dat een verlengde gangreserve heeft van 70 uur.

Uiteraard is in ieder aspect van beide interpretaties de zorg en het vakmanschap waar Presage een grote naam mee heeft opgebouwd zichtbaar. Zoals dual-curved saffierglas, een doorzichtig achterdeksel waarachter de verfijnde afwerking van de 6R kalibers prachtig zichtbaar is, en 100m Water Resistance.

SPB093J1 € 1.950,-
Kaliber 6R27

- Tikgetal: 28,800 per uur (8 beats per seconde)
- Energiereserve: 45 uur
- 29 jewels

SPB095J1 € 1.750,-
Kaliber 6R35

- Tikgetal: 21,600 per uur (6 beats per seconde)
- Energiereserve: 70 uur
- 24 jewels

Specificaties

- Stainless steel kast
- Arita Porseleinen wijzerplaat 
- Dual-curved saffierglas met anti-reflectie coating
- Doorzichtig achterdeksel
- Diameter: 40.6mm, Dikte: 14.1mm (SPB093J1)
- Diameter: 40.5mm, Dikte: 12.4mm (SPB095J1)
- 100m WR
- Magnetische resistentie: 4,800 A/m
- Krokodillen lederen band met vouwsluiting en drukker

WAAR TE KOOP?

Beide modellen zijn vanaf heden te koop bij de Seiko Boutique in Amsterdam en bij geselecteerde Seiko-dealers. Voor de voorraadinformatie raden we u aan om direct contact op te nemen met een van onderstaande Seiko dealers:

SPB093J1

Nederland
Seiko Boutique                    AMSTERDAM
Van Hell Juweliers APELDOORN
Juwelier Kremer Emmen EMMEN
Bob Langendam ROTTERDAM
Brunott Juweliers ROTTERDAM
Juwelier Herman Geurts SOMEREN
Juwelier Kremer Veendam VEENDAM
Horlogerie Van Manen VEENENDAAL
Van Sloun Juweliers VELDHOVEN
Ina van 't Hoog Juweliers VLAARDINGEN
Belgie
Green Time aux Herbes BRUXELLES
Carador S.A. Kayser Reinert LUXEMBOURG
TenSen juweliers ANTWERPEN

SPB095J1 

Seiko Boutique                                  AMSTERDAM
Atlantis Juwelier DEN HAAG
De GOUDspecialist GRONINGEN
Brunott Juweliers ROTTERDAM