SEIKO

NIEUWS

Prospex brengt Seiko’s eerste duikershorloge opnieuw tot leven

Seiko’s reputatie als manufactuur van toonaangevende duikershorloges berust bepaald niet op toeval. Het trackrecord in baanbrekende innovaties gaat inmiddels meer dan 50 jaar terug in de tijd. Een era waarin Seiko verantwoordelijk was voor een aantal technische vondsten die nu algemeen worden gezien als de norm voor de industrie. De moderne ISO-waarden zijn grotendeels gebaseerd op de normen die Seiko stelt aan zijn duikershorloges. De introductie van de ‘accordeon’ horlogeband, het gebruik van titanium als bouwsteen voor de perfecte horlogekast en extra brede wijzers hebben onmiskenbaar bijgedragen aan wat de duikwereld anno 2017 van een echte Diver verwacht.

Seiko’s eerste duikershorloge ging in 1965 te water

In 1965 introduceerde Seiko het eerste Japanse duikershorloge ooit. Het was in een tijd dat horloges met een extreem hoge Water Resistance niet breed beschikbaar waren. Seiko’s eerste Diver was uitgerust met een mechanisch automatenkaliber en het had een WR van 150m. Het horloge was ontworpen om zelfs onder de meest barre omstandigheden optimaal betrouwbaar te zijn. Het werd van 1966 tot 1969 gebruikt door de Japanese Antarctic Research Expedition. In die tijd waren accurate navigatiehulpmiddelen uitermate beperkt. Een horloge dat kon worden gebruikt bij astronomische observaties in poolgebieden was van vitaal belang. Seiko’s eerste duikershorloge voldeed probleemloos tijdens alle expedities aan de hoge verwachtingen en ging de behoeften van poolexpedities zelfs te boven. Vanaf het moment dat sportduiken in populariteit begon te groeien, werd het fenomeen duikershorloge voor een bredere doelgroep interessant. Het zette Seiko op een – toen nog onbegaand – pad van continue ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, accuratesse en veiligheid. Een pad dat uiteindelijk in 2017 naar een aantal zeer bijzondere Prospex creaties heeft geleid.

 

Trouw aan het origineel, technologisch volledig up-to-date.

De Prospex her-creatie van de klassieker uit 1965 blijft trouw aan het originele ontwerp. Dit duikershorloge is echter volledig up-to-date qua technologie. Het hart van het horloge is het 8L35 kaliber, dat speciaal is ontworpen voor het intensieve gebruik door duikers. De zeer vakkundige horlogemakers van de Shizuku-ishi Watch Studio in Morioka (Noord-Japan) staan garant voor een uitermate accuraat en betrouwbaar uurwerk. Het overall design werd toevertrouwd aan Nobuhiro Kosugi, bekroond met de prestigieuze Medal with Yellow Ribbon en 

Contemporary Master Craftsman onderscheidingen. Kosugi bleef dicht bij het origineel. Wat heel goed zichtbaar is aan het 3D-reliëf van de uur-indexeringen, die ‘op’ de wijzerplaat liggen maar toch een integraal onderdeel van de wijzerplaat zijn; de lichtgevende punt in de bezel op 12 uur; het slanke profiel van de kast; en de smalle bezel.

Deze nieuwe Prospex Diver biedt echter tegelijkertijd een sterk verbeterde functionaliteit: gebogen saffierglas, 200m WR en een speciale siliconenband voor optimaal draagcomfort, zowel op de pols als over een wetsuit. De duurzaamheid is mede verbeterd door de super-hard coating die het horloge beschermt tegen krasbeschadigingen. Dit handgemaakte en -afgestelde meesterwerk is in een gelimiteerde oplage van 2000 exemplaren gemaakt.

 

(links) Seiko’s eerste Diver uit 1965. - (rechts) De nieuwe kast draagt hetzelfde dolfijnenlogo als het origineel uit 1965.

SLA017

Specificaties

 

 

 

Een eigentijdse herinterpretatie

In aanvulling op de Prospex Diver Limited Edition introduceert Seiko nog 2 bijzondere duikershorloges als hommage aan Seiko’s eerste Diver uit 1965. Ook in deze eigentijdse uurwerken zien we de echo’s van het origineel uit 1965. Ze zijn uiteraard volledig up-to-date qua functionaliteit en voldoen volledig aan de extreem hoge eisen die Seiko hanteert bij het bouwen van duikershorloges. De wijzers zijn breder en afgewerkt met langdurig werkzaam Lumibrite. Zodat de horloges zelfs in donker water uitstekend afleesbaar zijn. De WR is verhoogd naar 200m, waarbij het gebogen 

saffierglas (afgewerkt met anti-reflectie coating) garant staat voor grote sterkte en hoge duurzaamheid. Het horloge rust perfect op de pols en de Zaratsu gepolijste lijn op zijkant van de kast verleent het ontwerp een eigentijdse uitstraling. Prospex biedt de keuze uit een volledig stalen versie en een model met ‘accordeon’ siliconenband. De modellen zullen vanaf november 2017 beschikbaar zijn.

 

SPB051

Specificaties

SPB053

Specificaties

Bekijk de complete Prospex collectie hier