Zoek op referentienummer: 

Januari 2017

Freediver Jeanine Grasmeijer & Seiko

Op 6 september 2016 haalde Jeanine Grasmeijer het wereldnieuws nadat ze als freediver het wereldrecord Free Immersion had gebroken. Waarbij ze zonder hulpmiddelen langs een duiklijn - op 1 ademtocht! – naar een diepte van 92 meter afdaalde en op eigen kracht weer terugkeerde. Op verzoek van de Seiko-fotograaf dook Jeanine onlangs voor een fotoshoot in het zwembad. Waarbij ze minutenlang onder water poseerde met haar nieuwe Seiko Prospex… En daarna had ze nog voldoende adem over om haar bijzondere verhaal te vertellen.

Als 18-jarige was Jeanine Grasmeijer (23) op zoek naar de zin van het leven, en op zoek naar zichzelf. Ze kan er nu om lachen, maar de wereld is ook voor leuke 18-jarige meisjes soms een tikje verwarrend. “Ik was op die leeftijd best wel een beetje in de war door alles wat de wereld te bieden had. Als scholier gold ik als talentvol op heel veel gebieden. En ik wist eigenlijk niet wat ik moest gaan doen. Ik was toen ook héél veel aan het nadenken over mezelf. Misschien wel teveel. Daarbij vond ik het ook lastig om een connectie te maken met mensen. Ik vond het moeilijk om me ergens thuis te voelen. Het freediven heeft me geholpen om mijn plek te vinden. Ik vond er een toevluchtsoord waar ik even volledig tot rust kon komen, zonder de impulsen en stimuli van het aan de oppervlakte zijn.”

Freediven past in het rijtje van yoga en meditatie

“Onder water kom je echt helemaal tot je zelf. Je bent er los van alle meningen, los van alle dingen. Je BENT er gewoon. Dat is waar het freediven voor mij om draait. Dat wist ik natuurlijk allemaal niet toen ik ermee begon. Ik ging het doen omdat ik als kind een fascinatie had voor het water. Voor zwemmen, maar ook voor het onder water zijn. Ik weet nog heel goed dat als ik terugfietste van een zwemtraining, ik me altijd heel erg rustig voelde. Bij het freediven wordt dat gevoel uitvergroot, omdat je veel langer onder water blijft. En vóórdat je begint, moet je al door middel van ademhalingsoefeningen in een soort van meditatieve toestand zien te komen. Waarbij je alle signalen van de omgeving als het ware uitschakelt. Freediven past wat dat betreft in het rijtje van yoga en meditatie. Maar dit doe je dan grotendeels onder water.”

Je onder water helemaal op je gemak voelen, dat is het belangrijkste

“Voor mensen met een waterfobie is het waarschijnlijk beter om iets dergelijks éérst op het droge te proberen. Omdat het heel veel moeite gaat kosten om ze in een onderwateromgeving op hun gemak te stellen. Want dat is eigenlijk het belangrijkste: je in en onder water volledig op je gemak voelen. Als je een band met het water hebt, dan moet je het gewoon gaan proberen! Het is een geweldige manier om jezelf beter te leren kennen. Waarbij je tegelijkertijd de drukte van het leven even ontvlucht. En het werkt supersnel. Zodra je je adem inhoudt, en zeker als je onder water bent, merk je meteen dat je rust vindt. Dat komt door het fenomeen duikreflex. Als je gezicht in aanraking komt met koeler water en je houdt tegelijkertijd je adem in, dan zakt binnen 20 seconden je hartslag met 20 tot 30 slagen per minuut. Het is precies de reden waarom je je onder water zo snel rustig voelt. En geloof me, dat gevoel is geweldig.”

“Al heel snel bleek dat ik een bijzonder talent voor het freediven had. Ik kon zonder ervoor te oefenen mijn adem al 5 minuten inhouden. Dat heeft mij gestimuleerd om door te gaan. En de top in deze sport te bereiken. Tot voor kort was freediven vrij onbekend. Een kleine 1000 mensen hebben tot nu toe een freedive-cursus gedaan bij de Dutch Freediving Association. Ik ben natuurlijk ambassadeur van de sport en het is voor mij een uitdaging om er aandacht voor te creëren. [Lachend.] En wie wil er nu niet met zo’n mooie Prospex om poseren…

Als sport is freediven absoluut in opkomst. En Nederland is er erg goed in. We hebben meerdere wereldrecordhouders in de verschillende disciplines.”

Meer informatie over de SBDN021J vind je hier

Freediven helpt je onder grote stress kalm te blijven

“Ik studeer medicijnen. Ik heb mijn bachelor gedaan, dus 3 jaar in de collegebanken gezeten. En ik moet nu co-schappen gaan lopen. Bij freediven leer je optimaal om rustig te blijven onder soms zéér stressvolle omstandigheden. Ik weet zeker dat ik daar als arts profijt van heb. Als je onder grote druk met zwaargewonde mensen te maken krijgt, dan is het essentieel dat je rustig kunt blijven. Ik kan in dat soort omstandigheden heel goed mijn emoties uitschakelen en gewoon rationeel aan de slag gaan. Ik raak zelden in paniek. Want dat is onder water doodzonde nummer één.”

Vertical Blue

“In april wordt de grootste freedive wedstrijd gehouden, Vertical Blue. Dit jaar gaan ze voor het eerst met een onderwater-drone de duikers van begin tot het einde van de duik volgen. Dat was voordien niet mogelijk. Daardoor wordt de sport veel interessanter voor reportages op tv. Seiko werkt samen met PADI. En PADI is momenteel erg actief om freediven onder de aandacht te brengen: door het opleiden van veel instructeurs en het organiseren van cursussen. Ik ben zelf ook freedive instructeur. Een deel van de training, zoals zolang mogelijk je adem inhouden, kun je gewoon in het zwembad doen. Of een zo groot mogelijke afstand onder water afleggen, met een mono-vin. Dat is allemaal training, zeg maar, voor ‘diepte’. Maar het zijn ook op zichzelf staande disciplines. Er bestaan wedstrijden in wie het langst de adem kan inhouden. Ik heb daarin het Nederlands record met 6 minuten 31 seconden. Maar ieder mens heeft de capaciteit om 4 tot 5 minuten de adem in te houden. Zelfs zonder training haal je wel 1 tot 2 minuten. Waar het om draait is dat je geen gevolg geeft aan de prikkel om adem te willen halen. Het is een mind game. Zuurstof wordt in je lichaam omgezet in CO2. En CO2 activeert de ademhalingsprikkel. Dat is een beveiligingsmechanisme in je lichaam. Maar dan heb je nog voldoende zuurstof in je systeem om het - zonder schadelijke gevolgen - veel langer te kunnen volhouden. Dat is het mentale deel van mijn sport. Het negeren van die impuls en rustig blijven doen wat je aan het doen bent: lekker onder water zijn.”

Freediven

Het wereldrecord van Jeanine is in het discipline Free Immersion, waarbij de freediver zich met behulp van een verzwaarde duiklijn tot de gewenste diepte trekt. Bij de andere twee dieptedisciplines in het freediven mag de freediver de lijn niet aanraken, maar zwemt ofwel met vinnen (Constant Weight) ofwel zonder hulpmiddelen (Constant No Fins) naar beneden en weer omhoog. Freedivers mogen alleen gebruik maken van de lucht in hun longen en voor hun duik geen extra zuurstof inademen. De gemiddelde duiktijd ligt tussen twee en vier minuten.

Records van Jeanine

Free Immersion: 92 m (wereldrecord)
Constant Weight: 80 m
Constant Weight No Fins: 60 m (nationaal record)
Dynamic: 178 m (nationaal record)
Dynamic No Fins: 130 m
Static: 6 minuten 31 seconden (nationaal record)


Share