Zoek op referentienummer: 

Onderhoud

Moet ik mijn horloge regelmatig laten controleren?

Seiko horloges zijn ontwikkeld om jarenlang zonder problemen de juiste tijd aan te geven. Echter, horloges staan bloot aan allerlei invloeden, zoals de inwerking van stof, huidzuur, hitte, koude enz. Wilt u uw horloge in topconditie houden, dan kunt het beste om de twee of drie jaar een controle laten uitvoeren door uw Seiko dealer. Die kan uw horloge vakkundig reinigen en eventuele versleten onderdelen vervangen.

Hoe moet ik mijn horloge en band onderhouden?

- Metalen banden kunnen voorzichtig gewassen worden met water. Wanneer de band erg vuil is, kunt u een zachte tandenborstel gebruiken met wat water en zeep om het vuil weg te poetsen. Daarna dient u het goed te spoelen met water en voorzichtig drogen met een zachte doek. Als uw horloge niet waterdicht is, zorg er dan voor dat er geen water in uw horloge komt. De horloge kast kan voorzichtig worden schoongeveegd met een vochtige zachte doek en daarna worden gedroogd.

- Lederen banden moeten wat losser worden gedragen in de zomer, aangezien ze zweet zullen absorberen. Wanneer de band strak om de pols gedragen wordt kan er geen lucht onder de band komen, maar kan ook zorgen voor uitslag op de pols. Als de band toch vochtig wordt van het zweten, veeg deze dan droog met een zachte doek.

Wanneer u het horloge af doet, laat deze dan luchten. Stop hem niet in een afgesloten doos als het horloge nog nat is van het transpireren.

Probeer uw horloge niet in direct zonlicht te laten liggen, dit kan ervoor zorgen dat de band verkleurt.

Wat voor effect heeft magnetisme op quartz horloges?

- Normaliter heeft magnetisme geen invloed op de werking van digitale quartz horloges. Het kan echter wel effect hebben op analoge quartz horloges, daar die voorzien zijn van een stappenmotor, die de wijzers verzet. Een sterk magnetisch veld hindert het goed functioneren van de stappenmotor. Onder invloed van een sterk magnetisch veld kunnen analoge horloges voor of achter gaan lopen, of zelfs stil blijven staan. Dit lijkt erger dan het is. Zodra het magnetische veld weg is, werkt het horloge weer normaal. U moet dan alleen nog even de juiste tijd instellen. Zorg ervoor dat uw horloge niet te dicht in de buurt komt van medische apparatuur, elektrische boormachines en dergelijke. Elektrische mixers en een groot aantal andere elektrische apparaten kunnen eveneens een magnetisch veld hebben dat sterk genoeg is om het normaal functioneren van het horloge te verstoren.

Wat voor speciale zorg moet ik mijn horloge geven?

- Voorkom schokken:
Uw horloge is een precisie-instrument. Behandel het zorgvuldig en u zult er jarenlang plezier van hebben. Voorkom harde schokken en stoten (zoals het laten vallen op een hard oppervlak). Schokken door sporten, bijvoorbeeld als u tennist of golft, kunnen geen kwaad.
- Pas op met transpiratievocht:
U dient uw horloge te beschermen tegen sterk transpiratievocht. Transpiratievocht moet zo snel mogelijk verwijderd worden, om aantasting door huidzuur te voorkomen.
- Stel uw horloge niet bloot aan extreme temperaturen:
Quartzhorloges zijn minder gevoelig voor extreme temperaturen en temperatuurverschillen dan mechanische horloges. Ze zijn ontwikkeld om aan de pols de juiste tijd aan te geven bij temperaturen tussen -10 en + 35 graden Celsius. Als u het horloge niet draagt, kan het in de winter (door afkoeling) iets gaan achterlopen. Dit ‘euvel’ is over zodra u het horloge weer omdoet.
- Bewaren:
Als u uw horloge bewaart op een plaats waar het kouder is dan -10 of warmer dan +60 graden Celsius, kunnen de elektronische onderdelen in het uurwerk (tijdelijk) minder goed gaan functioneren, of er zelfs helemaal mee ophouden.
- Display:
De reactietijd van vloeibare kristallen die in het display van digitale horloges gebruikt worden, zal bij temperaturen rond het vriespunt lang zijn. Hierdoor worden de kristallen ‘traag’.
Bij extreem hoge temperaturen kan het display zwart worden. De normale aanduiding keert echter terug zodra het horloge in een omgeving gebracht wordt waar een ‘gewone’ temperatuur heerst.
- Batterij:
De levensduur van de batterij kan bij hoge temperaturen (van boven 40 graden Celsius) sterk afnemen. De batterij kan gaan lekken, wat makkelijk schade veroorzaakt aan het uurwerk.
- Horlogekast en band:
Chemicaliën zoals gassen, kwik etc. kunnen de kleur van de kast en van metalen en leren banden veranderen. Zo veroorzaakt kwik (bijvoorbeeld uit een gebroken thermometer) grijze vlekken op de goudlaag van horlogekast en band.

Overige vragen

Is uw vraag over onderhoud niet beantwoord? Neem gerust contact op via info@seiko.nl