Zoek op referentienummer: 

Algemene informatie

Waar kan ik informatie vinden over mijn horloge?

Voor informatie over uw horloge kunt u contact opnemen met uw Seiko dealer. Van verschillende kalibers kunt u de werking zien door hier te klikken.

Waar kan ik zien hoe het kaliber werkt?

U kunt een korte demonstratie van verschillende kalibers zien bij ‘Kaliber werking’ of door te klikken op de link hieronder.

Wat betekent ‘Kinetic®’ eigenlijk?

De naam ‘Kinetic®’ verwijst naar onze laatste en meest geavanceerde technologie voor horloges. Een Kinetic® uurwerk loopt op elektriciteit die opgewekt wordt door de bewegingen van arm en pols.

Wat maakt een horloge waterdicht?

Er zijn verschillende elementen die ervoor zorgen dat een horloge waterdicht is:
o De pakkingen, gemaakt van rubber, nylon of teflon, beschermen de kast tegen indringend water bij het glas, het achterdeksel en de kroon. Als het horloge een chronograaf is, zijn ook de drukknoppen van rubberen pakkingen voorzien.
o Het materiaal van de kast is stevig genoeg om waterdruk te weerstaan zonder te vervormen.
o Een schroefbare achterdeksel.
o Een kroon (de knop om de wijzers te verzetten) die vastgeschroefd kan worden zodat stoten tegen de kroon geen nadelige gevolgen heeft voor de waterdichtheid.

Wat zijn de verschillende gradaties van waterdichtheid van horloges?

Water resistant - 30 meter:
Bestand tegen water bij waterspatten of water tijdens het handen wassen (niet onderdompelen).
- Water resistant - 50 meter:
Bestand tegen water bij zwemmen aan de oppervlakte.
- Water resistant -100 meter:
Bestand tegen water bij snorkelen
- Water resistant - 200 meter:
Bestand tegen water bij recreatieduiken (niet dieper dan 40 meter)
- Water resistant - 1.000 meter:
Gemaakt voor diepzeeduiken. Sommige horloges zijn uitgevoerd met een ‘heliumventiel’ om het helium uit de horlogekast te laten ontsnappen gedurende het verlagen van de druk in de decompressiekamer. Dit is om te voorkomen dat de horlogekast tijdens het decomprimeren explodeert. (een helium ventiel wordt niet door Seiko gebruikt. Seiko heeft de professionele duiker horloges zo geconstrueerd dat er geen helium in de horlogekast kan komen).

Hoe vaak moet de waterdichtheid worden getest?

- Om de twee à drie jaar
- Telkens wanneer de kast open is geweest. Bijvoorbeeld na het wisselen van de batterij. Of na een reparatie.

Hoe wordt de waterdichtheid van horloges getest?

Er zijn drie soorten testen.
– Droogtesten:
Het horloge wordt in een kleine ruimte geplaatst. Daarna wordt de luchtdruk in die ruimte opgevoerd. Met behulp van precisie-instrumenten meet het instrument of de kast vervormt. Als de kast niet vervormt, betekent dit dat er lucht in is gekomen. Het horloge is dan dus NIET waterdicht.
- Droog - Nat testen:
Het horloge wordt eerst in een kleine ruimte boven water geplaatst, waarbij de luchtdruk in de ruimte wordt opgevoerd. Daarna wordt het horloge onder water gedompeld. De opgevoerde luchtdruk wordt vervolgens langzaam naar beneden gebracht. Als er lucht uit het horloge borrelt wanneer het onder water is, betekent dit dat er lucht in het horloge is gekomen voordat het ondergedompeld was. Dan is het horloge dus NIET waterdicht.
– Nat testen:
Het horloge wordt onder water gedompeld. Vervolgens wordt de druk met behulp van een zuiger opgevoerd. Op een manometer is zichtbaar of er druk opgebouwd wordt. Als een horloge lek is dan treedt er geen drukverhoging op en wordt er water in het horloge geperst.

Kan een horloge tegen heet water?

Absoluut niet! Heet water uit een kraan, bad of sauna kan de kastonderdelen vervormen. De afdichtende werking van de pakkingen zal daarmee verloren gaan. Bovendien kan het uurwerk beschadigen en de olievoorziening verstoord raken.

Op mijn horloge staat ‘Lumibrite’. Wat betekent dat?

Lumibrite is een nieuw lichtgevend materiaal. Het geeft meer en langer licht dan de tot nu toe bestaande lichtgevende verven. Lumibrite bevat geen radioactief materiaal. Het is volkomen veilig voor mens en milieu.

Overige vragen

Is uw vraag over algemene informatie niet beantwoord? Neem gerust contact op via info@seiko.nl