Zoek op referentienummer: 

Seiko 5

Kinetic

Seiko 5

1963. Het jaar waarin Seiko met de lancering van eerste Sportsmatic 5 modellen tegelijkertijd een nieuwe standaard in toegankelijk geprijsde mechanische horloges introduceerde. Een horlogelijn met een innovatieve combi van een automatisch kaliber, 3 bar water resistance en dag/datum weergave op hetzelfde niveau, in één venster. De uniciteit van het ontwerp werd extra benadrukt door het bijzondere kastdesign: met als eyecatcher een achter de 4 uurpositie verzonken kroon. Stoer, betrouwbaar en uniek… Seiko Sportsmatic 5 zette hiermee gelijk de toon en startte een traditie die inmiddels een halve eeuw bestaat, en die inmiddels een legende is geworden.


Waarom ‘5’?

Vanaf het eerste begin was Seiko 5 een horloge dat inspeelde op de veeleisende wensen van de opkomende jaren 60 generatie. Een generatie die meer om leven dan om traditie gaf. Seiko 5 heeft 5 essentiële eigenschappen:
1. Automatisch opwinden
2. Duidelijk leesbare dag/datum weergave op één niveau, in één venster
3. 3 bar water resistance
4. Verzonken kroon op 4 uurpositie
5. Duurzame kast en bracelet

Het begrip Seiko 5 ontstond op natuurlijke wijze door de 5 bijzondere eigenschappen van het horloge en brengt tot uitdrukking waarmee Seiko groot is geworden. Het is een eenvoudige en herkenbare naam die precies datgene biedt wat het belooft.


De technologie achter de legende

Vanaf het begin is Seiko 5 ontwikkeld om grenzen te verleggen. En horloge dat in de jaren 60 perfect inspeelde op de nieuwe tijdgeest en de specifieke wensen van deze generatie. Jonge mensen met een grenzenloze aspiratie. Seiko 5 diende een horloge te zijn voor elke plek en elke tijd. De eerste uitdaging was duurzaamheid. Hiervoor moet een horloge bestand te zijn tegen 2 externe factoren: water en heftige schokken. Volledige water resistance werd een standaard feature van elke Seiko 5. Niet alleen de kast, maar ook de stalen band zorgde ervoor dat iedere Seiko 5 van gesp tot gesp bestand was tegen water en zweet.


De shock resistance werd gegarandeerd door twee Seiko vindingen. Om te beginnen werd de hoofdveer gemaakt van ‘Diaflex’, een onbreekbare legering. En de creatie van ‘Diashock’ maakte het kaliber ongevoelig voor heftige schokken in de behuizing.
Ook goede leesbaarheid werd een essentiële eigenschap van Seiko 5. Vandaag de dag vinden we het vanzelfsprekend dat dag/datum weergave in één venster worden weergegeven. Maar in feite is dit fenomeen ontstaan tijdens het zoeken naar optimale leesbaarheid van de wijzerplaat in Seiko 5. Seiko creëerde daarvoor een uniek systeem, dat het mogelijk maakte om dag en datum op één niveau en in een venster weer te geven.


De laatste uitdaging was het ontwerpen van een onderscheidende en herkenbare look voor Seiko 5. De onmiskenbare ‘handtekening’ van Seiko 5 is de verzonken kroon. Een unieke vondst die mogelijk was door de uitvinding van de ‘Magic Lever’. Dankzij deze Seiko-vinding ging het automatisch opwinden zó efficiënt, dat de drager hoogst zelden aan de kroon zou hoeven te draaien. Waardoor de ontwerpers de kroon kleiner konden maken, en hem in de kast op de 4 uurpositie konden laten verzinken.